Een hogere SEO score door een snellere website

4 tips die je helpen aan een hogere SEO score

Een snelle website willen we allemaal. Ten eerste is het fijn voor je bezoekers als je website snel laadt, maar ook voor Google is het een belangrijke ranking factor in het bepalen van je SEO score. Het verbeteren of optimaliseren van de snelheid van je website loont dus in een hogere positie in Google. We zetten 4 tips voor je op een rij die je helpen aan een snellere website en zorgen voor een hogere SEO score.  

Waarom een snellere website belangrijk is

Een snelle website is om verschillende redenen belangrijk. We kennen allemaal het ongeduldige gevoel wanneer we een paar seconden moeten wachten totdat een pagina is geladen. Binnen no-time klikken we weg en gaan we op zoek naar een andere bron om informatie in te winnen. Om geen bezoekers kwijt te raken zou het verbeteren van de prestaties van je website dus hoog op je prioriteitenlijstje moeten staan. Deze 3 redenen laten zien waarom: 

  • Google blijft de snelheid van je website als een belangrijke ranking factor zien. Heb je een snellere website? Dan word je beloond met een hogere SEO score en dus een hogere positie in zoekmachines. 
  • Naarmate de snelheid van je website verbetert wordt de gebruiksvriendelijkheid van je website verhoogd. Bezoekers hoeven minder lang te wachten waardoor ze sneller hun doel bereiken. Om deze reden is de kans direct een stuk kleiner dat ze de website snel verlaten.
  • Een snellere website kan je helpen aan betere financiële prestaties. Mede doordat je hoger in zoekmachines eindigt en een gebruiksvriendelijke website hebt, kunnen het aantal pageviews en daarmee kans op conversie toenemen.

Een hogere SEO score met deze 4 tips

De onderstaande tips helpen je aan een snellere website wat zal bijdragen aan een hogere SEO score, en daarmee een hogere positie in Google. 

1. Caching aanzetten

Door je caching aan te zetten door middel van een caching-plugin kun je je website sneller maken. Onderdelen van je website worden opgeslagen in de caching-plugin, waardoor gegevens niet opnieuw gegenereerd of gedownload hoeven te worden. Het resultaat hiervan is dat de website sneller geladen wordt wanneer een bezoeker terugkeert op je website. 

Bekende caching-plugins die wij aanraden om te gebruiken zijn:

  • Super Cache
  • WP Rocket
  • W3 Total Cache
Image 1@2x

2. Afbeeldingen optimaliseren

De laadtijd van je website kan significant langer worden wanneer je afbeeldingen van hoge grootte en resolutie gebruikt. Door je afbeeldingen te comprimeren kun je de snelheid van je website verbeteren wat de ervaring voor je bezoeker een stuk prettiger maakt. 

Afbeeldingen comprimeren betekent in feite dat je de afbeelding optimaliseert voor online gebruik. Je doet dit door een afbeelding op te slaan in een programma als Photoshop of Canva. Bij Photoshop gebruik je de optie “Save for web” en bij Canva “Bestandsgrootte comprimeren”. 

Natuurlijk zijn er ook handige plugins te vinden die je helpen bij het comprimeren van je afbeeldingen. ShortPixel is hier een voorbeeld van. Ook online tools als TinyPNG en ImageResize klaren de klus. 

3. Aantal plugins reduceren

Zoals in de eerste twee punten benoemd is zijn er geweldige plugins te vinden die je helpen bij het sneller maken van je website. Toch raden we aan om het totaal aantal plugins zoveel mogelijk te reduceren. 

Elke plugin die gebruikt wordt moet namelijk geladen worden. Hoe meer plugins, hoe harder je website moet werken om alles in werking te stellen. De snelheid van je website wordt hierdoor negatief beïnvloedt, en daardoor ook je SEO score en positie in Google. Probeer dus bewust te kiezen welke plugins je van toegevoegde waarde zijn en welke je achterwege kunt laten. 

4. Gespecialiseerde en snelle hosting

Een belangrijke voorwaarde voor een snelle website is het type hosting waar je gebruik van maakt. Zo is er een verschil tussen de performance in Shared Hosting en Virtual Private Hosting (VPS).

Shared hosting houdt in dat je een server deelt met anderen. Doordat de server beïnvloedt wordt door andere gebruikers kan dat invloed hebben op de prestatie van jouw website. Bij een VPS heb je hier geen last van, doordat je een privé omgeving krijgt op een server. Zo ben jij de enige die invloed heeft op jouw omgeving en wordt het geheugen en de rekencapaciteit niet door anderen beïnvloedt. 

Mede hierdoor heeft Converseon samen met CRUX gekozen om gebruik te maken van een VPS. Klanten van Converseon en CRUX kunnen op deze manier profiteren van snelle en stabiele hosting. 

Belangrijke resultaten die in de eerste maand naar boven zijn gekomen na de overstap op de VPS zijn bijvoorbeeld:

  • Een gemiddelde stijging van de algehele prestatie van de websites van onze klanten van 66%
  • Een daling van de gemiddelde laadsnelheid tot volledig interactieve websites  van gemiddeld 4,61 seconden naar 2,35 seconden. 

Hosting is dus een belangrijk gegeven in het sneller maken van je website. Bovenop de verhoogde gebruiksvriendelijkheid zal goede hosting bijdragen aan een hogere positie in Google door verbeterde performance. 

Aan de slag!

Een snelle website is dus een belangrijke factor in het verhogen van je SEO score en daarmee een hogere positie in zoekmachines. Ben je benieuwd naar de prestaties van jouw website? Of heb je hulp nodig bij het implementeren van bovenstaande tips? Neem contact op via het onderstaande formulier, dan kijken we samen hoe we jouw website razendsnel kunnen maken!

Kom meer te weten over online leadgeneratie, digital growth, UX & design en development.

Neem contact op

Bekijk de andere blogs

Let's talk!

Heb je vragen over onze diensten of ben je benieuwd naar een samenwerking met Converseon? Laat je gegevens achter via het contactformulier of bel direct naar 0294-267984.

Vervolgstappen na
het invullen:

1.   We bellen of mailen je zo snel mogelijk terug om kennis te maken.

2.   We plannen een consult in om je wensen gedetailleerd door te nemen.

3.   We doen een passend voorstel voor een samenwerking.

Converseon logo wit